Několik vzpomínek osadníka Romana na rok 2012.

29.12.2012 01:33

1.1.2013.

Ahoj kamarádi, kamarádky, trampové i mastňáci a paďouři. Jsme velice rádi, že jste si našli a otevřeli stránky naší osady T.O. Modrá kotva Buben.

Jak to všechno začalo, najdete v kapitole historie. Jak na Bubnu žijeme dnes, najdete v kapitole fotogalerie a novinky. Pokud se nás budete chtít na něco zeptat, tak nám napište na náš osadní email: /tomk.buben@seznam.cz/ nebo nás kontaktujte na telefonu či emailech uvedené v kapitole kontakty. Také s náma můžete diskutovat veřejně v kapitole diskuze.

 

Než začneme zaplňovat tyto internetové stránky, tak mi dovolte, abych trochu vzpomenul na rok 2012 z mého pohledu osadníka….

 

… na začátku roku 2012, ještě v dobách největších mrazů (5. února), kdy teplota teploměru klesala na -22 stupňů jsem s Béďou vyrazil do hlubokých kladských lesů. Tam jsme společně strávili nádherný víkend na srubu T.O. Údolí racků. Zde jsme vzpomněli na kamaráda a šerifa osady Tondu Pikvu, který před časem odešel do věčných lovišť. Díky kamarádům z T.O. Manoa jsme si při trampské písničce zazpívali a hezky poseděli. Vše umocňovalo to, že na rackárnu ještě nedorazil pokrok v podobě elektrifikace. Věřím, že takhle by si to Tonda přál .... .

Hned jak skončilo období sněhu a ledu jsme se na Bubnu sešli v osadní klubovně. Bylo to posezení, které se konalo 11. března 2012. Jaro jsme přivítali pěnivým mokem za zpěvu trampské písně. O dobrou náladu se postarali kamarádi, kteří jaro na Bubnu vítali s námi. Do mlýna za náma přijeli hradečáci, kamarádi z T.O. Mokrá stopa, Marcela a Yveta Tornádo. Jaro jsme přivítali, jak se patří. To se nám potvrdilo v měsíci květnu, kdy jsme pořádali již 50 výroční oheň na počest znovuzaložení naší osady.

Tuto akci jsme připravovali rok dopředu. Velikou zásluhu na tom, že se potlach povedl mělo nádherné slunečné počasí, šerif osady Béďa a Tomáš. Tyto dva také na svých bedrech měli i veškeré finanční zajištění akce. Potlach se konal ve dnech 18.-20.5. Sjíždět jsme se začali o den dříve ve čtvrtek. V pátek 18. května jsme se sešli na kempu za šerifovou chatou. Na Bubnu nechyběli kamarádi ani z Austrálie, Ameriky a západní Evropy. Hojné bylo také zastoupení českých osad včetně té nejstarší Ztracenky.

Někteří vydrželi zpívat u ohně až do rána. Vlastně se ani zpívat nepřestalo. Další den začal hlavní den potlachu. Kamarádi se pomalu přesouvali od Béďovy chaty na Mločí kemp. Zde bylo vše bezvadně připraveno. Po obědě se konaly dětské soutěže. Ty nejlepší si odnesli za své výkony krásné placky, které se předávali později u ohně. Ten vzplál kolem 21 hodiny. Na stožáru vlála vlajka T.O. Modrá kotva Buben. Trampskou hymnu zpíval sbor několika stovek trampů. Po té šerif Béďa přivítal všechny na potlachu. Poděkoval kamarádům, kteří nám s potlachem pomáhali. Nesmím zapomenout také na to, že byly předány domovenky osady novým osadníkům. Tím se značně jádro osady omladilo. Domovenku obdrželi z rukou šerifa Hanina, Beďka, Tomáš a  Martin „Fíkus“. U ohně jsme vydrželi až do ranních hodin. V neděli jsme se postupně rozjížděli do svých domovů. Potlach to byl nádherný a nezapomenutelný.

Během roku jsme několikrát vyjeli na čundr. Nejčastěji za osadu jezdili naši osadní - hudebníci Maruš, Yvetka, Naďa, Tomáš a šerif Béďa. My jsme se zúčastnili krásného vandru v měsíci červenci. I s naším trampským potěrem jsme se ubytovali na hospodě U Taterů v Třebenicích. Odtud jsme vyráželi do okolí a postupně jsme navštívili staré trampské osady na Vltavě i Kocábě. Každý večer jsme se rádi vraceli k Bedřišce a Pavlovi Taterům na hospodu. Na jejich pohostinnost dodnes rádi vzpomínáme. A děkujeme.

Další naší tradiční osadní akcí je volejbalový turnaj (6.10.). Ten jsme pořádali již po čtyřicáté. Titul si odvezlo družstvo ze sousedství Dubáci. Druhé místo patřilo Žákavákům ze Zlatého údolí a třetí místo si odvezli Koníci. Naše osadní mladé a nadějné družstvo z Bubna skončilo ve druhé polovině startovní tabulky.

Rok jsme zakončili poslední prosincovou osadní slezinou na Bubnu. Každoročně se scházíme v předvánočním čase, abychom v blízkém lese utrhli pro štěstí několik větviček jmelí. Po té jsme se všichni sešli u krbu ve mlýně a až do rána se bavili, hodovali, zpívali a poslouchali nádherné trampské písničky. Mimo nás se této akce zúčastnili také kamarádi Helena a Rosťa z Duo Blanice. Byla to krásná předvánoční slezina …

                                       …ahoj za T.O.M.K Buben Roman